REF REHBERLİK

Etkin okuma sayesinde kişi, okunacak metinle ilgili ön bilgiye sahip olur ve böylelikle metin üzerinde daha aktif olur, verilen mesajı daha çabuk yakalar, zamanı daha verimli kullanır.


Etkili okuma yönteminin aşamaları

  • Survey = İzle
  • Question = Sor
  • Read = Oku
  • Recite = Anlat
  • Review = Tekrar

1. İZLE: Bu aşamada okuyacağınız metni gözden geçirin ve ana fikirleri bulun. Burada amacımız bilginin ne hakkında olacağı, yazarın ne tür bilgiler verdiği, bilginin kaç alt konuya bölündüğü ve okuma için ne kadar zamanınız olacağı hakkında genel bir fikir edinmektir.

2. SOR: Kalın harflerle yazılmış her bir başlığı aşağıdaki kelimelerden birini kullanarak bir soruya dönüştürün: KİM, NE, NEREDE, NE ZAMAN, NEDEN veya NASIL? Her başlıktan bir soru oluşturmanın nedeni, metni daha ayrıntılı okumak için bir amaç belirlemektir. Belirli bir sorunun cevabını bulmak için okursanız, aktif olarak okuma yapmış olursunuz.

3. OKU: İkinci adımda kendinize sorduğunuz sorulara cevap bulmak için metni aktif olarak okuyun. Cevap genellikle paragraf (lar) ın ana fikir (ler) inden ve destekleyici detaylardan oluşacaktır. Okuma sırasında metnin üzerinde işaretlemeler yapın. Örneğin; önemli, çok önemli, dikkat, tekrar, anlaşılmayan yer gibi işaretlemeler okunan metnin üzerindeki hakimiyeti artırırken aynı zamanda konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır.

4. ANLAT: Bu aşamada okunan metin kapatılarak konu anlatılmaya çalışılır. Her sorunun cevabını yazarın kelimeleriyle değil kendi kelimelerinizle anlatın.

5. TEKRAR: Bu aşamadacevapları örtün ve kendinize sorularınızı sorun. Soruyu cevaplayamıyorsanız, notlarınıza bakın ve kendinizi tekrar test edin.